Analys om guldpriset
AK1A berättar
Till historia:
Ända sedan människan började värdesätta guld för tusentals år sedan har det fascinerat och lockat. Guld representerar inte bara rikedom och makt, utan har ett egenvärde som bestått under århundraden till skillnad från papperstryckta valutor.
Ser vi tillbaka på guldprisets utveckling de senaste 50 åren så har det genomgått stora cykler. 1970-talet inleddes med att guldpriset steg kraftigt från $35 per uns till en topp på $850 år 1980. Därefter följde en lång nedgång under 20 år ner till bottennivåer kring $250 vid millennieskiftet.
Men sedan vände det uppåt igen. Under 2000-talet steg guldpriset stadigt under en tioårsperiod till nya rekordnivåer över $1,900 år 2011. Då hade guld stigit hela 700% på tio år. Korrigeringar har definitivt förekommit under resans gång, som nedgången till $1,050 under 2015.
De senaste tio åren har nya toppnivåer etablerats över $2,000 per uns, med rekordnoteringar över $2,150 så sent som i mars 2022. Därefter har vi sett en korrigering ner till dagens nivåer kring $1,950 i februari 2024.
Men utifrån den långsiktiga analysen med AK1TS och Elliott Waves så befinner sig guldpriset fortfarande i en större uppåtgående trend. Korrigeringar på 30-40% är naturliga inom ramen för denna, och skapar alltid attraktiva instegsnivåer för investerare.
Våra modeller pekar mot att guldpriset inom de kommande fem åren siktar mot nya toppnivåer över $2,500. På tio års sikt når guld troligen över $3,000 drivet av en rad makrofaktorer som stigande inflation, geopolitiska risker, negativa realräntor etc.
Så sammanfattningsvis, med 50 års perspektiv, befinner sig guldpriset i en långsiktig uppåtgående trend. Och de kommande åren väntas bjuda på nya spektakulära uppgångar efter konsolideringsfaser. Guld har en lysande framtid!
Till detaljer:
Kort sikt (dagar-veckor):
Guldpriset befinner sig för närvarande i den avslutande mindre Wave 4 ner mot $1,980, vilket utgör en del av den övergripande Wave 5 uppåt på några månaders sikt.
Inom ramen för Wave 5 väntas guldpriset stiga i en mindre Wave (i) upp mot $2,050, följt av en liten korrigering Wave (ii) ner till $2,000, innan slutlig uppgång i Wave (iii) mot $2,150.
Medellång sikt (månader):
Den femte vågen uppåt under 2024 ingår i den större Wave 3 cykeln som startade 2015. Wave 3 har ett minimum mål på $2,400 (toppen från 2011), men har potential att nå betydligt högre innan den är färdig.
Inom Wave 3 pågår alltså för tillfället Wave C upp mot $2,250, följt av Wave D/$2,400. Därefter väntas en sista Wave E upp mot $2,700 på 1-2 års sikt.
Lång sikt (5-10 år):
Hela rörelsen sedan 2015 utgör den tredje långsiktiga vågen uppåt i guldpriset som förväntas nå minst $3,000 på 5-10 års sikt.
Inom denna ryms flera medelfristiga cykler. Efter att Wave 3 når $2,700 följer troligen en korrigering ner mot $2,000, innan den slutliga uppgången mot målet $3,000 och högre.
Har guld Homogen eller Heterogen Risk?
Guld är ett exempel på en tillgång med heterogen riskprofil, till skillnad från mer homogena tillgångar som aktier och obligationer. Det beror på att guldpriset historiskt sett har påverkats i hög grad av unika faktorer, och uppvisat låg korrelation med den bredare finansmarknaden.
Några exempel på faktorer som bidrar till guldets heterogena risk:
Guld är en fysisk råvara med ett inherent värde och användningsområden inom industri och smycken. Efterfrågan och utbud påverkas av cykliska trender inom dessa sektorer.
Som säkrare tillgång påverkas guldpriset kraftigt av geopolitisk oro, krig och kriser som får investerare att fly till säkerhet. Unika händelser som inte nödvändigtvis korrelerar med aktiemarknaden.
Ädelmetallpriser är högkänsliga för inflation och förväntningar kring penningpolitik. Förändringar i realräntor kan få stor effekt på guld till skillnad från många andra tillgångsslag.
Valutakursförändringar, framförallt förändringar i USD-index, har visat sig vara en viktig prisdrivare för guld över tid.
Sammantaget gör detta att guldpriset genom historien uppvisat volatilitet och svängningar mer drivet av unika händelser inom geopolitik, inflation och industriell efterfrågan - snarare än den generella börsutvecklingen. Därför klassas guld ha en heterogen riskprofil.
Jag hoppas detta förklarar resonemanget kring guldets unika riskfaktorer och variabilitet någorlunda. Tveka inte att ställa följdfrågor!
Osäkerhet, inflation, geopolitik
Hur hänger guldpriset ihop med USD/SEK-kursen? Kan guldpriset och USD/SEK stiga samtidigt drivet av samma faktorer? Vilken roll spelar räntan?
Förklara kortfattat sambandet mellan:
Guldpriset och den amerikanska dollarn. En svagare dollar brukar driva upp guldpriset.
USD/SEK-kursens påverkan på guldpriset i svenska kronor. En starkare dollar ökar guldpriset även om dollarguldpriset är oförändrat.
Scenario med stigande inflation och geopolitiska risker som driver upp både guld och USD/SEK parallellt via minskad riskaptit.
Räntans motverkande effekter på guldpriset trots inflation och osäkerhet. Högre avkastningskrav pressar guldet.
Låt mig berätta mer uttömmande om sambandet mellan guldpriset och USD/SEK växelkursen samt hur de kan påverka varandra:
Guldprisets koppling till USD
Ett viktigt samband är att guldpriset historiskt har en negativ korrelation med den amerikanska dollarn (USD). När dollarn försvagas brukar guldpriset stiga och vice versa.
Anledningen är att guld prissätts i dollar på världsmarknaden. En svagare dollar gör guld billigare för investerare i andra valutor, vilket ökar efterfrågan och driver upp priset.
Så om dollarn försvagas av exempelvis hög inflation eller ökad geopolitisk osäkerhet, vilket urholkar dess värde, så gynnas guldpriset.
USD/SEK påverkan på guldpriset
Eftersom guld handlas i dollar så påverkas priset i SEK av växelkursförändringar för USD/SEK.
Om dollarn stärks mot kronan så stiger guldpriset räknat i SEK även om själva dollar/guldpriset är oförändrat. Det beror på valutaeffekten.
Så även om fundamentala faktorer inte direkt driver guldpriset, så kan en starkare USD mot SEK i sig själv leda till högre guldnoteringar i svenska kronor.
Scenario: Stigande inflation och geopolitiska risker
I ett scenario med kraftigt stigande inflation och geopolitiska spänningar globalt så kan både guldpriset och USD/SEK stiga parallellt:
Inflationen urholkar dollarn och driver upp guldpriset i USD
Osäkerhet leder till ökat intresse för säkra tillgångar som guld
Riskaptiten minskar vilket stärker säkra valutor som USD mot riskvalutor som SEK
Så ja, i ett sådant extremt scenario kan vi mycket väl se att både guldpriset och USD/SEK-kursen stiger kraftigt samtidigt drivet av samma fundamentala faktorer.
Räntans påverkan
Slutligen så påverkas även guldpriset negativt av stigande realräntor, eftersom det ökar den alternativa avkastningen på andra investeringar jämfört med den icke-räntebärande tillgången guld.
Så om inflation och geopolitik driver upp guld samtidigt som centralbanker höjer styrräntorna, så kan den effekten motverka gulduppgången något.
Jag hoppas detta ger lite djupare förståelse kring samspelet mellan guld, USD/SEK, inflation och räntor. Tveka inte att ställa följdfrågor!